Burn-out kennisbank

Is er sprake van een burn-out epidemie?

Je hoort veel over burn-out en eigenlijk kent iedereen wel iemand die een burn-out heeft (gehad). Kunnen we spreken van een burn-out epidemie? Waar komt dit door en waarom hebben we het juist nu over een burn-out epidemie?

De cijfers rondom burn-out

De cijfers rondom burn-out liegen er niet om: Gemiddeld genomen heeft zo’n 17 % van de werknemers in 2018 burn-out klachten (let op, het gaat hier dus alleen om de klachten!). Bij vrouwen tussen de 25 en 35 jaar ligt dat cijfers het hoogst, 21,8% ervaart burn-out klachten, mannen van die leeftijd ‘scoren’ ietsje lager: 20,8%. Deze cijfers zijn schrikbarend hoog, want al deze mensen hebben een groot risico op burn-out of gaan gebukt onder deze klachten. Mijn inziens kun je echt wel spreken van een burn-out epdemie als je naar deze cijfers kijkt.

Prestatiemaatschappij

Wat voedt deze burn-out epidemie? Er zijn tal van oorzaken en factoren die bijdragen aan het ontstaan van een burn-out, lees deze lijst maar eens. Een heel belangrijk maatschappelijke oorzaak is de prestatiemaatschappij waarin we leven. We leven in een wereld waarin prestatie en buitenkant enorm belangrijk zijn. Een wereld waarin yoga en meditatie soms enkel en alleen worden in gezet om nog meer uit jezelf te halen. Een wereld waarin alles maakbaar is, winnen is prachtig, maar verliezen is je eigen schuld.

Kennismaatschappij

Bovendien werken we steeds meer met ons hoofd en minder met ons lijf. Het negeren van dat lijf en de signalen die het wel degelijk afgeeft is een gevolg daarvan. Lange werkdagen, de zorg voor kinderen (of ouders), een sociaal levenĀ  en veel social media, zorgen ervoor dat het lichaam niet voldoende rust krijgen. Totdat ook dat lichaam niet meer wil. Gevolg: burn-out en op collectief niveau een ware burn-out epidemie.

Oplossingen?

Uiteraard is het belangrijk dat je aller eerst (beter) voor jezelf gaat zorgen en als je die burn-out te pakken hebt, goed ‘werkt’ aan je herstel. Op maatschappelijk niveau zou een ware cultuur verandering plaats mogen vinden, een cultuur waarin minder prestatie niet de norm is en waarin men kwetsbaarder mag zijn. Een simpel antwoord is er helaas niet op dit probleem, wel kun je (vandaag nog) bij jezelf beginnen.

Lees ook:

Hoe overleef je de prestatiemaatschappij?

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Hoe herstel je van een burn-out?

Goudje Haadsma

Goudje Haadsma is de coach en eigenaar van Run Free Groningen. Het hebben van kennis over burn-out, stress en depressie kan al een stap zijn in de richting naar herstel.

Klik hier voor meer artikelen over burn-out

Meer weten over onze coaches? Klik dan hier.

Heb je een vraag?

9 + 5 =