Burn-out kennisbank

Duizeligheid en burn-out

Een klacht die niet zo bekend is, maar wel heel vaak voorkomt bij burn-out en stress: duizeligheid. Dit is meteen een erg vervelende klacht, omdat deze duizeligheid niet altijd in verband wordt gebracht met burn-out, een gevoel van controle verlies veroorzaakt en daarmee erg angstig kan zijn. Duizeligheid voelt vaak alsof je staat te tollen op je benen, of alsof je omgeving om je heen draait. Het kan ook voelen als een licht gevoel in je hoofd.

Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress?

Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.

Te veel informatie voor je hersenen

Je hersenen zijn continue bezig met het verwerken van informatie om vervolgens je spieren aan te sturen. Is er een te veel aan informatie, dan lukt het niet meer om de zintuiglijke informatie juist te verwerken. Denk maar eens aan een hele prikkelrijke omgeving: je zult je snel draaierig of duizelig voelen. Je hebt het gevoel dat je de controle verliest.

Hyperventilatie en ademhaling

Als je veel stress ervaart, is je ademhaling oppervlakkig. Vaak zelfs zonder dat je dit door hebt. Let er maar eens op: Zijn je schouders ontspannen? Adem je rustig in en uit, gaat je ademhaling dieper dan je keel of de bovenkant van je borst? Als je lange tijd oppervlakkig adem, extreem snel ademt of zelfs hyperventileert, dan ontstaat duizeligheid. Simpelweg doordat er te weinig zuurstof in je hersenen komt.

Verlies van controle: vicieuze cirkel

Doordat je bij duizeligheid de controle lijkt te verliezen, ervaar je wellicht nog meer stress. Dit kan zelfs leiden tot angst en paniek. Duizeligheid kan dus door stress en burn-out komen, maar stress kan ook ontstaan door duizeligheid!

Wat kun je doen:

1. Eerste hulp bij duizeligheid: haal adem.

Weet dat duizeligheid niet ernstig is en geen directe gevolgen heeft voor je gezondheid, als lijkt het soms niet zo te voelen. Als je duizelig bent, ga even uit de situatie, ga rustig en stevig staan of zitten. Adem een aantal keren in door je neus en blaas uit door je mond of neus. Probeer je schouders te ontspannen.

Nogmaals: er is niets ernstigs aan de hand! Als je je weer rustiger voelt, is het zaak om even te evalueren: wat gebeurde er, wat was de aanleiding of de trigger? Zo kun je je bewuster worden van je eigen lichaam en reacties.

2. Neem mensen in vertrouwen

Gebeurt het vaker? Zorg ervoor dat je hier niet alleen in bent, neem mensen in je omgeving in vertrouwen (en laat ze bijvoorbeeld dit artikel lezen). Zij kunnen je helpen in verschillende situaties.

3. Luister naar je lichaam

Heb je vaak dit soort duizelingen? Hoewel de duizeligheid zelf niet direct gevaarlijk is, is het wel een teken van je lichaam dat je echt niet moet negeren!

Neem rust, luister naar je lichaam, probeer extra te slapen, ontspan je lichaam en je ademhaling. Eet gezond, vermijd cafeïne en alcohol. Beweeg regelmatig!

4. Zoek hulp

Is te veel of langdurige stress de oorzaak van jouw duizelingen? Heb je er regelmatig last van? Neem jezelf dan echt serieus en zoek hulp. Ik, Goudje, kan je bijvoorbeeld helpen. Op een praktische manier gaan we aan de slag met jouw klachten en samen zoeken we naar oplossingen die echt bij jou passen. 

Klik hier om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen, of lees eerst ales over mijn methode en wat het jou zal opleveren  (spoiler: heel veel!)

Dé Burn-out Gids

Vage klachten bij burn-out, zoals duizelingen, zijn vervelend en maken herstel vaak nog ingewikkelder. Waar begin je, wat is burn-out precies en wat kun je, naast rusten en regelmatig leven, nog meer doen om te herstellen van je burn-out? Hoe kom je zo snel en gezond mogelijk van die burn-out af? In mijn nieuwe e-book Dé Burn-out gids bied ik je een helpende hand. Disclaimer: je krijgt niet alleen een paar simele tips, want zo werkt herstel niet. Je gaat jezelf in de spiegel kijken én aan het werk met jezelf, daarnaast krijg je veel informatie over burn-out en herstel, fijne oefeningen om jezelf beter te leren kennen en tot slot vind je verhalen van anderen die in het zelfde schuitje zaten als jij. Burn-out is eenzaam en (h)erkenning helpt!

Klik op de link om het e-book nu aan te schaffen:

Meer lezen:

Lees meer over de symptomen van burn-out en lees meer over angst en paniek bij burn-out. Hier vind je een artikel over andere fysieke klachten bij een burn-out.

Niet zeker of stress of burn-out de boosdoener is? Lees op deze website meer over duizeligheid en andere oorzaken. Raadpleeg altijd een arts, die kan eventueel uitsluitsel geven.

burn-out coach groningen

Burn-out coach

Goudje Haadsma is psycholoog, burn-out coach én running therapeut. Ze helpt je op een praktische en nuchtere manier naar herstel, maar is niet bang om echt naar de kern te gaan. Zo leer je je zelf beter kennen, snap je meer van je zelf, je lichaam en je burn-out. En zo leer je dan weer aan het roer van jouw leven te gaan staan. Het doel van elk traject is altijd: duurzaam en écht herstel.

Heb je een vraag of wil je (gratis en vrijblijvend) kennismaken?

8 + 4 =