Welke supplementen ondersteunen burn-out herstel?

Of: is er een supplement dat mijn burn-out klachten vermindert? Welke pil zorgt ervoor dat mijn burn-out nu weg is, poef!

Ik zou heel graag willen zeggen: ja. Dat is er, neem het nu en je voelt je binnenkort heel veel beter. Hier heb je een kortingscode van 10%

Maar helaas! Er is geen supplement of één bepaalde voedingsstof dat burn-out herstel bespoedigt.

Huh? Maar iedereen en zijn moeder op google en social media beweert dat er wel degelijk ‘5 supplementen zijn die je burn-out herstel helpen’ of dat ‘deze voedingsstoffen je burn-out herstel ondersteunen’!?!

Iedereen en z’n moeder, behalve de huisarts. Want, als je een burn-out hebt of veel klachten hebt, dan ben je hopelijk al langs de huisarts geweest. Je huisarts zal onder andere je bloed laten onderzoeken. En als er uit dat onderzoek geen tekorten komen, dan zal je huisarts je geen supplementen voorschrijven.

En dat komt niet omdat die huisarts geen verstand heeft van burn-out of omdat ze geen holistische kijk op gezondheid zou hebben, of de mooiste: omdat de huisarts in de zak van big pharma zit.

Dat komt omdat het niet zinvol is om allerlei supplementen te slikken tegen die verrekte burn-out.

Wat zeker wel helpt: gezond en voedzaam eten, geen alcohol en geen/minder cafeïne, ontspanning, rust, vermijden van stress, beweging, naar buiten, ademhalen. Oh ja, en gedegen psychologische hulp. Als het goed is, zal je huisarts je doorsturen of aanraden om hulp te zoeken bij je burn-out herstel. Bovendien zal zij/hij je ook wat van bovenstaand advies geven.

Waarom lees je dan overal dat je supplementen moet slikken tegen je burn-out?

Het korte antwoord?

Omdat het geld oplevert voor degenen die dit op hun website zetten.

Het langere antwoord:

Waarschijnlijk omdat deze mensen het vaak zelf geloven en dat bij één of andere cursus geleerd hebben. Een cursus die aangeboden wordt door een supplementen groothandel. Ze begeleiden mensen met allerhande klachten en deze mensen zullen vaak verbetering van bepaalde klachten zien. Dat komt waarschijnlijk omdat de mensen die de begeleiding met supplementen serieus nemen en daadwerkelijk hun leefstijl aanpassen. Bovendien voelen ze zich gehoord en gezien, want de coach (of kwakzalver) heeft nu eenmaal meer tijd voor je, dan een huisarts.

Maar deze begeleiding zal waarschijnlijk tekortschieten bij een heftige burn-out. Zoals hierboven al beschreven: ja, leefstijl is een belangrijke factor bij burn-out herstel, maar psychologische hulp, ondersteuning bij re-integratie en praktische hulp bij elke fase van je burn-out, zijn wat mij betreft onmisbare onderdelen van burn-out herstel,

En het verkoopt goed

Als je een burn-out hebt, dan wil je graag zo snel mogelijk beter worden. En je wilt daar hard aan werken. Mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze alle controle kwijt zijn, en daardoor grijpen ze alles aan om maar iets te doen. Supplementen zijn handig en gezond en kunnen niet zoveel kwaad, toch?

Maar je koopt dus schijncontrole en een schijnoplossing.

Met geld verdienen is uiteraard niks mis, maar met geld verdienen door misleiding en over de rug van kwetsbare mensen wel!

Maakbaarheid

We leven in een wereld en in een tijd, waarin we steeds meer geloven in de maakbaarheid van onze gezondheid en ons uiterlijk. We willen, zoals hierboven ook beschreven staat, alles in de hand hebben. We zijn gaan geloven dat we overal controle op hebben. Maar soms (vaak!) hebben we helemaal geen controle en is er geen quick fix voor onze problemen. ‘Het is wat het is,’ is het aller moeilijkste om echt aan te nemen.

Wetenschappelijk ‘bewijs’ voor supplementen en hun werking

Er worden op dit soort websites en social media vaak allerlei onderzoekjes aangehaald, om hun beweringen te onderschrijven, maar die onderzoekjes zijn vaak klein, slecht uitgevoerd en onbetrouwbaar. Een huisarts baseert zich altijd op de actuele wetenschap.

Waarom zou je mij dan wel geloven?

Mijn eerste idee bij dit artikel was, dat ik allerlei beweringen over magnesium* en andere veel voorgeschreven, wel eens even zou gaan weerleggen. Maar het is nogal lastig om iets te weerleggen (falsifiëren) dat simpelweg nooit bewezen is. Bovendien hebben allerlei wetenschapsjournalisten al prachtig werk gedaan. Hieronder vind je enkele links naar video’s en een goed (en vermakelijk) boek hierover.

Keuringsdienst van Waarde over voedingssupplementen

Pointer Checkt over Droomsap

Pointer Checkt over Vitamine D

Eigen onderzoek eerst, boek van Adriaan Ter Braack

En: ik ben dus burn-out coach en psycholoog. Als ik wél ‘geloofde’ in de heilzame werking van magnesium, ashwagandha en zink, dan zou ik het wel aanbieden op deze website ;).

Die supplementen bij burn-out kunnen geen kwaad, toch?

Baat het niet dan schaadt het niet? Mwoah, ik vind dat het wel degelijk kwaad kan.

Stel, je hebt een burn-out of ernstige burn-out klachten, dan is het nogal belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. En hoewel de meeste mensen vast en zeker niet zullen geloven dat ze echt van drie verschillende soorten supplementen zullen herstellen, is het nu eenmaal wel zo dat je je geld en (weinige) energie maar één keer kunt uitgeven. Steek je dat in een traject bij een kwakzalver, dan blijft er nu eenmaal minder over voor een gedegen psycholoog of coach.

Bovendien vind ik het persoonlijk schandelijk én schadelijk dat de wetenschap wordt ondermijnd. Dat mensen op sommige platforms en door sommige vitamine producenten actief wordt afgeraden om naar de huisarts te luisteren. Of om maar geen zonnebrandcrème te smeren en je ook maar niet meer te laten vaccineren.

Tot slot kunnen sommige supplementen wel degelijk kwaad, check deze video bijvoorbeeld maar eens.

*Voor de volledigheid: Tot voor kort slikte ik zelf bijvoorbeeld magnesium én heb ik het zelfs wel eens aangeraden in mijn coachsessies. Ik hoorde er veel over en was gaan geloven in de werking ervan. Het lijkt niet veel schade te berokkenen, maar door omstandigheden heb ik een aantal keren mijn bloed moeten laten testen de afgelopen jaren en daar kwam nooit uit dat ik een tekort had. Eenmaal gestopt merk ik vrij weinig verschil.

Nogmaals: heb je burn-out klachten (je kunt ze hier checken), dan is het altijd wijs om eerst naar een huisarts te gaan, je helemaal te laten checken en dan aan de slag te gaan met de oorzaken en je burn-out klachten.

Komt u maar door met reacties, maar houd het een beetje vriendelijk:

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)