Het aangeven van grenzen is een vast punt op de agenda bij Run Free Groningen. Kom je bij mij, dan is het vrijwel zeker dat je wilt leren om beter je grenzen aan te laten geven. Je hebt namelijk ervaren dat je nogal eens over je eigen grenzen heen gaat, of mensen over jouw grenzen heen laat gaan.

Dus denk je: ‘Ik moet leren nee zeggen, minder pleasen en duidelijk mijn grenzen aangeven.’

Maar dan sla je een hele belangrijke stap over

Wat je dan namelijk vergeet is: Als je je grenzen wilt aangeven, je wel eerst moet weten waar je grenzen liggen!

Wanneer komt iemand te dichtbij, wanneer had je beter ‘nee’ kunnen zeggen? Welke situaties zijn nog wel gezond en wanneer ben je totaal over je grens gegaan?

Mocht je thuis zitten met een burn-out of heb je veel last van depressieve klachten? Dan is de kans groot dat je je grenzen honderden keren bent overgegaan en dit niet door had, of te laat door had. Sta je weer op een feestje waar je eigenlijk geen zin in had. Zit je weer werk te doen dan je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Sta je weer een extra bal in de lucht te houden!

Even een stapje terug dus. Voor grenzen aangeven komt grenzen bepalen. Dat betekent: (weer) aan leren voelen waar je grenzen liggen. Om dit te kunnen moet je je lichaam goed (leren) kennen. En leren onderscheidt te maken tussen het fluisteren van je lichaam en je gevoel en het schreeuwen van je verstand (no worries, kom ik later nog wel eens op terug).

Ik ga je hieronder stap voor stap uitleggen hoe je dit in de praktijk kunt leren door middel van hardlopen. Dan zie je meteen waarom hardlopen zo’n belangrijk middel (geen doel dus) in mijn coaching is. Helemaal onderaan lees je dan hoe je deze zelfde methode kunt toepassen op je werkdagen.

Stap 1: ga eropuit

Trek je loopschoenen aan en ga een stukje hardlopen (laat je muziek en je horloge thuis!). Loop een stukje warm. Probeer met ontspannen schouders door je neus te ademen.

Stap 2: zet een mentale vlag

Gebruik je ademhaling als anker. Wees je bewust van je ademhaling, die mag in het begin rustig wat omhoog gaan (je bent tenslotte aan het sporten). Voel je dat je het echt zwaarder krijgt maak hier dan een mentale notitie van (mentale vlag).

Soms is het makkelijker om dit te visualiseren: de groene zone is als je nog comfortabel kunt lopen en ademhalen. Oranje is als het al zwaarder is. Rood is als je echt zwaar aan het hijgen bent. De mentale vlag zet je als je van groen naar oranje gaat, het lopen wordt zwaarder, maar je hebt nog ruimte om verder te lopen. Bij iedereen is dit anders en dit ligt uiteraard aan je conditie.

Stap 3: loop nog even door

Als het goed is, kun je na je ‘mentale vlag’, dus nog een stukje doorlopen. Wordt het dan weer zwaarder (donker oranje) ga dan wandelen. Je mag ook proberen iets langzamer te gaan hardlopen, ontspan je schouders nog eens extra, maar ga dan toch echt even wandelen.

Niet stoer doen, niet tot aan een extern punt, zoals een lantaarnpaal of boom, blijven doorlopen, maar: luisteren naar je lichaam en ga wandelen! Dat is juist de oefening.

Stap 4: Herstellen en herhaal

Het stukje wandelen gebruik je om te herstellen. Voel je dat je weer een stukje kunt hardlopen, dan doe je dat. Tot je weer van groen naar oranje gaat (mentale vlag) en je herhaalt bovenstaande stappen.

Je grens leren vinden en naar je lichaam luisteren is best ingewikkeld en vergt oefening, heb geduld. Probeer het regelmatig eens.

Je grens is waar je mentale vlag staat. Je mag hier best even overheen, maar ga je te ver en te lang hierover heen, dan raak je buiten adem, wordt je sneller moe en herstel je ook langzamer.

Vergelijk dit met je comfort zone: in je comfort zone is het fijn, vlak daarbuiten is het uitdagend, maar ver daarbuiten is het doodeng.

En nu naar je werkdag

De sleutel is ook hier: luister bewust naar je lichaam en neem op tijd pauze! Ga lekker aan het werk, maar lukt het niet meer, raak je uit je flow, zit je te veel in je hoofd, merk je dat je moe wordt, dat je hoofdpijn krijgt of dat je overprikkeld bent? Neem dan even pauze. Dit kan natuurlijk een lunch pauze zijn, maar soms is het ook voldoende om even adem te halen, koffie te halen of naar de wc te gaan. Doe je dat niet, dan zit je veel sneller in het rood en is de kans groot dat je aan het eind van de dag geen idee meer hebt va het lichaam dat nog ergens onder aan je hoofd bungelt. Doe je dit nooit? Ga je structureel over je grenzen heen? Luister je niet naar je lichaam? Dan is de kans heel groot dat je op een gegeven moment niet meer weet waar die grenzen liggen.

Dit kun je natuurlijk ook op andere gebieden toepassen, bijvoorbeeld in relaties of vriendschappen en in je sociale leven.

Makkelijk? Nee. Is het te leren? Zeker! Het vergt wel aandacht, oefening en veel leermomenten.

Hulp nodig? Stuur me een berichtje, plan een intake of stel je vraag via Instagram of Facebook.

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)