Hoe kom je je (werk)dagen door tijdens de Corona crisis?

En hoe zorg je ervoor dat je je net volledig nutteloos voelt? Vorig week kondigde ik aan, dat je een belafspraak met me kunt inplannen voor een telefonische coachsessie (dit kan nog steeds!). Voor wie het nodig heeft in deze Corona crisis, want als je last hebt van stress, burn-out (klachten) of een depressie, dan kan dit een extra moeilijke periode zijn. Ik heb inmiddels verschillende mensen gesproken en kunnen helpen. Opmerkingen die ik veel hoorde van mensen die nu thuis moeten werken werken: ‘het voelt momenteel alsof opstaan niet zoveel zin heeft.’ En ‘Ik vind het heel lastig om een ritme te houden.’ Of ‘Hoe kom ik de dagen door?’

Dit artikel is voor de mensen die nu thuis werken, maar dat lastig vinden, maar wellicht heb je er ook iets aan als je nu juist thuis zit door andere omstandigheden zoals burn-out of depressie.

Ritme

Al eerder schreef ik het: hou een dagritme aan. Zeker als je last hebt van depressieve gevoelens, dan is dit een belangrijk thema. Ga elke dag op het zelfde moment naar bed, zet de wekker, zorg voor voldoende slaap. Hou je ochtend ritueel gewoon aan: ontbijt, douche, kijk het nieuws. Alles wat je normaal ook doet. Er vanuit gaande dat je thuis moet werken: ga aan de slag.

Hoe blijf je productief?

Zoals je misschien weet, ben ik een professioneel thuiswerker (mijn praktijk is aan huis), maar ook ik vond het vorige week wel even pittig. Afspraken die niet door gingen, grotere opdrachten die op de lange baan werden geschoven. Veel slecht nieuws, spannende tijden. Maar ook: ineens veel ruimte om aan allerlei projecten te werken, zoals mijn e-boek over hardlopen voor Run Free Online (het is bijna af, later hoor je meer!). Dat klinkt positief, maar het verlamde me juist, want zonder kaders, leken al die projecten ineens veel te groot voor me. Dit heeft te maken met perfectionisme, die hier alle kans krijgt om me bang te maken en me te verlammen. Herkenbaar?

Uiteindelijk is het me nu weer gelukt om op mijn oude ‘thuiswerk skills’ terug te vallen:

Voor elke week en soms voor elke dag, maak ik een planning. Die planning is niet globaal, maar heel specifiek. Het e-boek bijvoorbeeld: in de planning staat niet ‘e-boek’, maar heel specifiek wat ik ga doen, gisteren was dat bijvoorbeeld ‘Colofon e-boek’. Daarbij staat vervolgens een tijd: in dit geval 30 minuten. Of de taak nu af is of niet, na 30 minuten ga ik iets anders doen. Dit werkt heel fijn, want dit geeft me een kader en een deadline. Misschien herken je het wel dat als je geen tijdskader hebt en dus alle tijd hebt, dat je gaat zitten prutsen: social media checken, koffie halen en niet echt tot een duidelijk eindplan komen (in het geval van een boek zou ik zelf waarschijnlijk drie zinnen op papier hebben aan het eind van zo’n dag). Tot slot moet je ervoor zorgen dat je plannen realistisch zijn. Een heel boek in een half uur schrijven slaat natuurlijk nergens op. Zorg voor een stip op de horizon en maak je subdoelen zo klein mogelijk. Wat wil je aan het eind van de week af hebben en welke realistische stappen kun je vandaag zetten?

Afstrepen

Maak to do lijstjes met al die kleine taken en streep af als je klaar bent met iets, zo voel je je lekker productief. Vier eventuele overwinningen met koffie of thee!

Je collega’s

Nu het contact met je collega’s waarschijnlijk minder vanzelfsprekend is, is het wel belangrijk om samen te blijven werken. Lucht je hart af en toe even bij een collega, bel elkaar als je vragen hebt en praat ook over je eventuele zorgen. Help elkaar, je zit allemaal in hetzelfde schuitje.

Neem pauzes

Ook als je thuiswerkt, neem pauzes. Plan hier ook ruim de tijd voor in. Nu je minder tijd kwijt bent aan babbelen met je collega´s, kun je dus zelf even lummelen en koffie drinken. Pauze is er om even op te laden, om daarna weer fris aan de slag te gaan. Ga bij je pc weg. Ga even wandelen, hardlopen, koffie drinken, met je kids spelen, uitgebreid eten of een boek lezen. Check direct even in bij jezelf: hoe voel je je?

Sluit je dag af

Zoals ik al zei heb ik een kantoor aan huis, bij mij gaat de deur dus na een dag werken gewoon achter mij dicht. Misschien heb jij dit niet: probeer dan je werk spullen zoveel mogelijk op te ruimen en echt af te sluiten. Doe je (werk)telefoon en je laptop uit. Ga na je werk echt even iets anders doen, zo blijf je niet met een half been in je werk hangen en neem je het niet ‘mee naar huis’, je privé sfeer in. Zo zorg je voor balans.

Vrije tijd

Hoewel je een stuk creatiever moet zijn met het invullen van je tijd, is het wel belangrijk om hier ook een beetje ritme in te houden. Zoek je vrienden online op, juist als je je rottig voelt. Ook dat mag er best zijn namelijk. Je vrienden (of familie) zijn er om je weer op te vrolijken of om even tegen te klagen. Om me heen zie ik dat iedereen meer dan ooit voor elkaar klaar staat! Lees hier meer over hoe je niet depressiever wordt tijdens deze coronacrisis.

Zorg voor jezelf

Het is belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen, want alleen zo blijf je gezond, mentaal en fysiek. En als jij gezond bent, kun je anderen weer helpen, op wat voor manier dan ook. Zorgen voor jezelf betekent ook dat je mag toelaten dat het even niet goed gaat en dat je een dag lekker aan je voorbij laat gaan. Voel je je angstig vanwege het corona virus? Lees dan dit artikel eens.

Kan ik iets voor je doen?

Valt deze tijd je zwaar, ben je angstig of weet je niet hoe je je dagen door moet komen? Wil je hier even over praten, maak dan even een bel afspraak. Ik kan je een luisterend oor bieden en eventueel wat advies geven. Schroom niet! Neem contact op.

burn-out coach groningen

Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Elke week schrijft ze blogs over mentale gezondheid, schrijft ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Lees hier meer over haar en hier meer over individuele coaching. Of neem direct contact met haar op voor een intake.

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)