Mijn coachees met burn-out ervaren, logischerwijs, wel eens een terugval. Dat ze zich ineens een stuk slechter voelen, depressiever, vermoeider, gestrester.  Soms is er direct iets aan te wijzen: een conflict, een drukke week, de griep. Waar de coachee vaak niet aan denkt, is welke invloed onze menstruatie cyclus op stress en burn-out klachten kan hebben. En andersom: welke invloed heeft stress en burn-out op onze cyclus?

Ook als je geen burn-out of stress klachten hebt, is dit een interessant artikel om je verder te verdiepen in je cyclus en wat dit met je doet.

De menstruatie cyclus en (stress en burn-out) klachten

Het is bij de meeste mensen bekend dat de menstruatie cyclus een enorme impact kan hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Toch doen we vaak nog alsof dit er niet echt mag zijn. PMS is voor veel mensen geen reden om zich ziek te melden, ook al vergaan ze wellicht van de pijn. Er heerst daarnaast nog altijd een schaamte rondom menstrueren. En de ernst van PMS (en andere hormoon gerelateerde) klachten wordt nog altijd niet voldoende erkent door maatschappij, maar ook door huisartsen bijvoorbeeld (#notallhuisartsen natuurlijk!).

Niet gek dus dat ook mijn coachees en jij (en ik!!) niet altijd door hebben dat een ‘terugval’ of een mindere periode deels te maken kan hebben met bijvoorbeeld PMS.

Laten we de cyclus even kort doornemen, aan de hand de Cyclus Strategie. In dit boek van Maisie Hill wordt op een simpele en verfrissende manier uitgelegd hoe de cyclus werkt en wat er allemaal in jouw lichaam gebeurt.

De vier seizoenen van je cyclus

Ze deelt de cyclus in vier seizoenen in: De herfst, de winter, de zomer en de lente. Door je cyclus goed bij te houden, kom je erachter waar jij je bevindt en wat er op dat moment gebeurt in je lichaam. En tot slot: wat dit voor jou betekent.

Ik bespreek hier kort de mentale gevolgen en laat alle hormoon informatie even achterwege.

Winter

In de winter ben je ongesteld. Hier heb je minder energie, ben je wellicht emotioneler, heb je meer behoefte om naar binnen te keren.

Lente

In de lente voel je je energie weer toenemen en heb je weer meer behoefte om naar buiten te keren. Ook heb je weer meer zin in seks en voel je je waarschijnlijk weer zelfverzekerder.

Zomer

En in de zomer is je zelfvertrouwen en je zin in seks het hoogst. Nu ben je dan ook vruchtbaar. Je bent nog meer naar buiten gekeerd en dit is je creatieve periode.

Herfst

Op de zomer volgt natuurlijk de herfst, je energie zal weer zakken en ook je zin in seks en ‘naar buiten’ gaan nemen weer af. De winter komt. In deze periode kun je ook meer PMS klachten ervaren.

Stress, burn-out en PMS

Door veel stress, een lage weerstand en burn-out klachten kunnen je PMS en je menstruatie klachten verergeren. Denk bij PMS klachten aan: vermoeidheid, een laag zelfvertrouwen, prikkelbaarheid, je emotioneel labieler voelen. Dit geldt ook voor fysieke klachten zoals buikkrampen of zelfs duizelingen.

Allemaal klachten die je ook kunt vinden op de burn-out klachten lijst.

Wat kun jij met deze informatie?

Nou, allereerst wil ik je aanmoedigen om de signalen van je lichaam serieus te nemen. (Ik weet dat ik klink als een vastgelopen plaat 😉). Wat we vaak doen is het volgende: oh ik ben bijna ongesteld, dus daar komen mijn toegenomen klachten van. Mooi, dat is over een paar dagen wel weer over.

Nope. Het is juist goed om meer te leven naar je cyclus, zoals Maisie Hill ook omschrijft in haar boek. Ga mee met die seizoenen, dat voelt fijner én het is gezonder. Het kost je veel minder energie en minder stress.

Neem in jouw winter meer rust, doe yoga in plaats van krachttraining en eet voldoende. In de lente is er al meer ruimte voor creativiteit en sociale afspraken. De zomer leent zich uitstekend voor krachttraining, daten, creatieve projecten en meer vrolijkheid. In de herfst begint het terugtrekken weer. Neem wat meer rust, laat je emoties de vrije loop en pak andere (werk)projecten op.

Voor mijzelf geldt bijvoorbeeld dat als ik in mijn herfst (PMS) zit, ik veel vermoeider kan zijn en ik stukken minder creatief ben. Ook heb ik veel minder zelfvertrouwen. Dat betekent in de praktijk dat ik me erbij neer leg dat ik in de week voor mijn menstruatie minder van mezelf verwacht, minder krachtsport doe en geen nieuwe creatieve projecten oppak. Dat laatste kan ik veel beter in mijn lente en zomer doen.  Het liefst zou ik zelfs belangrijke en spannende trainingen of presentaties(die ik naast mijn coaching regelmatig geef) niet geven in deze week. Maar daar ben ik helaas nog niet 😉.

En dan andersom: Welke invloed kunnen stress en burn-out klachten op je cyclus hebben?

Als je langere tijd veel stress ervaart, raakt je hormoon huishouding uit balans. Simpel gezegd zorgt een teveel aan cortisol, het stress hormoon, ervoor dat de aanmaak van oestrogeen en progesteron verstoord worden. Dit kan je PMS klachten verergeren, maar het kan ook zijn dat je menstruatie bijvoorbeeld uitblijft of later komt.

‘Je kunt toch niet zomaar maandelijks een week lang je werk neerleggen?’

Ik ben me er overigens meer dan bewust van dat ik een bevoorrechte positie heb: ik werk voor mezelf en er is niemand die mij ontslaat als ik een weekje wat minder assertief en pro-actief ben. Ik snap best dat dat voor jou, als je bijvoorbeeld in loondienst werkt of studeert lastiger is.  Toch raad ik je altijd aan om wel te zoeken naar waar de ruimte bij jou zit. Misschien kun je in je werk of in je privé leven ook zoeken naar mogelijkheden om meer te leven naar jouw cyclus.

Tot slot wil ik je aanraden om dit ook eens te bespreken met de mensen om je heen. Wat ervaren zij? Hoe kunnen mensen je eventueel helpen? Deel eventueel dit artikel met ze!

Tips

  • Meer leren over hoe je cyclus werkt én leren hoe je dit goed bijhoudt? Bestel hier De Cyclus Strategie van Maisie Hill*
  • Of lees het geweldige beok van Daan Borrel, waarin ze haar cyclus een jaar lang volgt én beschrijft wat dit met haar doet. Klik hier*
  • Alles weten over burn-out herstel? Lees dan mijn e-book de Burn-out Gids. Stap voor stap naar ECHT herstel. 
  • Veel last van burn-out en stress klachten? Je kunt natuurlijk altijd een kennismakingsgesprek met mij inplannen. Ik ben burn-out coach en psycholoog en kan je van je klachten af helpen en leren hoe je leven er weer fijn en ontspannen uit kan zien. Check hier alle info die je nodig hebt over mijn coachtrajecten.

*(dit is een affiliate link, ik ontvang een inimini percentage van jouw aankoop, maar het kost jouw niks!).

Disclaimer:

Ik raad jou (en mijn coachees) altijd aan om naar de huisarts te gaan als je hormonale klachten hebt. Het is belangrijk om andere medische oorzaken te onderzoeken en/of uit te sluiten.

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)