Middagdutjes bij burn-out?
Ik hoor vaak van mensen met burn-out dat ze liever geen middagdutjes doen, want het lijkt ze niet slim om te gaan slapen op momenten dat dat niet ‘hoort’. Mensen zijn dan bang dat ze hun slaap/waak ritme in de war gooien of dat ze ’s nachts niet meer kunnen slapen. Ook hoor ik helaas vaak dat ze dit gehoord hebben van de huisarts of de praktijkondersteuner. Hoewel de argument wellicht logisch klinken, klopt het niet. Burn-out? Doe vooral dutjes!
Burn-out en slapen
Een veel voorkomend symptoom bij burn-out is slapeloosheid. Dit varieert van niet in kunnen slapen, tot vaak wakker worden en bijna helemaal niet slapen. En dat terwijl je doodmoe bent, uitgeput, opgebrand! Overigens is het ook nog zo dat slapeloosheid kan leiden tot burn-out, want wie nooit slaapt, raakt uiteindelijk uitgeput. En hoe minder je slaapt, hoe meer stress je lichaam ervaart. Het wordt steeds lastiger te ontspannen, waardoor allerlei klachten ontstaan en de cirkel rond is.
Een advies dat vaak wordt gegeven bij burn-out en slapeloosheid of slaapproblemen is: hou ritme en routine. En dat klopt zeker, ons lichaam is een gewoontedier en zeker op momenten dat er veel stress is, is het fijn voor je lichaam om te weten waar het aan toe is. Maar zoals hierboven ook al duidelijk werd: een gestrest lichaam heeft rust nodig.
Burn-out en dutjes
Middagdutjes, powernaps, veel slapen en uitrusten helpen je juist herstellen. Als je je lichaam de hele dag wakker houdt, zeker als je lichaam aangeeft dat het wil liggen, dan staat je lichaam dus de hele dag aan. En je moet nog meer moeite doen om jezelf wakker te houden, dit kost weer extra energie. Hierdoor houdt je dus je stresslevel heel hoog. En dit is precies wat je niet wilt. Je wilt ontspannen.
Ben je dus doodmoe overdag? Neem dan rust! Ga maar lekker slapen. Slaap zoveel mogelijk. En ja, het is echt heel erg vervelend dat je wellicht de nachten ook slechter slaapt, maar wie weet wordt dat door je middagdutjes vanzelf ook beter, omdat je je stresslevel (cortisol) overdag even laat dalen.
Overigens: heb je geen burn-out, maar wel last van slapeloosheid, ook dan is een dutje doen echt aan te raden, want ook dan zit je waarschijnlijk met te hoge stresslevels op de verkeerde momenten.
Burn-out en ritme
Hoe zit dat dan met dat advies over ritme en routine? Het is wel degelijk goed om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond de zelfde tijd op te staan. Ook je eetmomenten kun je op die manier inregelen. Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht.
Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag. Word je na een lange nacht wakker op je vaste tijd, maar ben je nog heel moe? Het kan helpen om eerst even wat te eten bijvoorbeeld en daarna nog even te ontspannen of te slapen: een ochtend dutje. Slaap je liever wel uit? Ga dan wel de avond erna weer rond het zelfde tijdstip naar bed.
Probeer vooral wat goed voelt voor jou!
Dit vind je ook interessant:
Meer weten over burn-out symptomen? Download dan deze handige burn-out checklist.
Meer weten over onze unieke coach methodes:
klik hier voor online coaching en hier voor 1-op-1 (offline) coaching.
Goudje Haadsma
Coach en eigenaar Run Free Groningen
Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen en Run Free Online. Ze maakt podcasts, schrijft af en toe een blog, maar het allerliefste is ze buiten om mensen te coachen naar herstel van burn-out of depressie en naar een fijner, vrijer leven. Tegenwoordig geeft ze ook online coaching via Run Free Online. Meer weten? Klik hier voor individuele coaching en hier voor de online mogelijkheden.