Op vakantie met je burn-out
Dit jaar neem je misschien een ongewenste reisgenoot mee op vakantie: je burn-out. Vakantie met een burn-out is waarschijnlijk net even wat anders dan normaal. En hoewel we vaak vinden dat vakantie ontspannend en leuk moet zijn, is dat het wellicht nu even helemaal niet. Hoe kun je toch het beste maken van je vakantie? Hoe zorg je dat je vakantie je helpt bij je herstel van burn-out?
Enne: mag dat eigenlijk wel? Op vakantie terwijl je je hebt ziekgemeld met een burn-out?
Mag dat, op vakantie met een burn-out?
In principe mag het, maar het is wel handig om het te overleggen met je werkgever en/of je bedrijfsarts. Die laatste zal eventueel beoordelen of het je herstel niet in de weg zal staan. Neem dit vooral aan als advies en denk zelf ook goed na of het je herstel in de weg zal staan.
Met de volgende tips kom je goed beslagen ten ijs (of ter strand) én lukt het je hopelijk om die vakantie in te zetten waar die voor bedoeld is: ontspannen, tot rust komen en dus herstellen van je burn-out.
Praktische en minder praktische tips bij burn-out en vakantie
Hieronder vind je een lijstje met tips, van heel praktische tips, tot advies dat meer gaan over je mindset en je overtuigingen rondom vakantie, burn-out en herstel.
Maak een lijstje
Tja, de allersimpelste tip, maar hij moet genoemd: De good ol’ inpaklijst met alles wat mee moet. Maak eventueel ook een lijstje met alles wat er nog moet (mag!!) gebeuren voordat je daadwerkelijk in het vliegtuig/de auto/op de fiets stapt. Dit geeft rust en overzicht. Maak eventueel categorieën en neem voldoende tijd om alles te doen, te regelen en te pakken.
En dan: maak je vooral niet te druk dat je iets vergeet. Waarschijnlijk ga je naar een plek waar gewoon winkels zijn om een tandenborstel te kopen (geloof me, ik weet dit uit ervaring) en het is echt niet het einde van de wereld als je een dag te lang in het zelfde shirtje rondloopt. Meteen een goeie les in loslaten. Oh, je pinpas en je paspoort zijn het belangrijkste!
Vraag hulp
Ook hierbij kun je gewoon hulp vragen. Ben jij normaal gesproken degene thuis die alles inpakt? Dit jaar niet, je partner heeft waarschijnlijk veel meer energie dan jij om een extra tasje in te pakken. Geen partner? Mensen om je heen willen graag iets voor je doen, omdat ze van je houden en niet willen dat je het moeilijk hebt. Waarschijnlijk zijn ze juist blij dat ze je eindelijk op een hele praktische manier kunnen helpen. Ook nu: geloof me nou maar!
Dit is meteen een goede les in hulp vragen. Grote kans dat dit één van de dingen is die je mag leren van je burn-out.
Kies voor een rustige omgeving
Een city trip of een festival vakantie kunnen geweldig zijn, maar dit is wellicht niet helemaal het moment hiervoor.
Zoek liever een rustige omgeving. En dit kan voor iedereen iets anders betekenen, de één komt helemaal tot rust op een primitieve camping, terwijl de ander juist heel goed gaat op de luxe van een fijn hotel. Denk na over waar jij op dit moment behoefte aan hebt. Hint: kies voor veel buiten, veel natuur en iets met water.
Kies voor een vertrouwde of veilige omgeving
Nou is het sowieso niet echt aan te raden om op vakantie te gaan naar een oorlogsgebied, maar met veilig bedoel ik vooral: kies een omgeving die voor jou veilig voelt. Dat kan een omgeving zijn die je al kent van eerdere jaren, maar dat kan ook een voorspelbare omgeving zijn. Bijvoorbeeld omdat het dichtbij huis is, of omdat je al jaren op soortgelijke vakanties bent gegaan. Ging je als kind vaak naar een camping en vond je dat super fijn, kies daar dan bijvoorbeeld voor.
Eén activiteit per dag
Hou je ritme aan en doe niet te veel, liefst één activiteit per dag. Reken dan ‘uit eten’ gaan bijvoorbeeld ook als activiteit.
Het ligt er natuurlijk aan waar je zit in je burn-out, maar juist in je vakantie is het fijn om lekker af te schalen en bewust de rust op te zoeken. Ook al zit je misschien nog in de fase waarin het lastig is om te ontspannen (is een burn-out symptoom), nu is het moment om dat toch te oefenen. Het kan zijn dat het juist op vakantie wat makkelijker gaat.
Wat ik maar wil zeggen: probeer te vermijden dat je teveel over je grenzen gaat, juist nu.
Neem alle tijd en rust die je nodig hebt
Zin om te luieren? Doe het. Zin om uit te slapen? Doe het. Neem extra tijd voor alles. Vraag je reisgenoten om hier rekening mee te houden en doe bijvoorbeeld niet aan alles mee.
Voel je ook niet te schuldig als anderen andere dingen willen en doen. Dit is ook jouw vakantie.
Stel je verwachtingen bij
Ik hintte er in het begin al even op: we denken vaak dat vakantie leuk en ontspannen moet zijn, maar juist als je een burn-out hebt (maar ook als je dat niet hebt) is dat vaak helemaal niet zo. Dat kan vies tegenvallen en dat kan weer voelen als falen of een teleurstelling. Stel je verwachtingen dus bij. Je moet niet genieten, dat mag, als het lukt. Het hoeft niet elke dag helemaal heerlie de peerlie (haha sorry) te zijn, het mag.
Leg je erbij neer dat het soms ook niet leuk zal zijn. Juist omdat je (hopelijk) in de rust komt en ineens allerlei dingen kunt gaan voelen. Of omdat die rust helemaal niet zo comfortabel voelt.
Tot slot een disclaimer
Elke situatie is anders. Heb je kleine kinderen? Dan is het natuurlijk lastiger om ruimte in te nemen. Ga je toch op citytrip omdat je daar nou eenmaal zin in hebt? Doe het! De realiteit is grilliger en genuanceerder dan ik in dit blog (en deze podcast) kan beschrijven. Heb je specifieke vragen? Stuur me gerust even een berichtje via onderstaand formulier.
Heb je meer hulp nodig bij je burn-out? Stuur me gerust een bericht om kennis te maken* (en kijk hier voor de mogelijkheden bij mij).
*Ik beloof dat ik niet echt met termen als ‘heerlie de peerlie’ strooi 😉
Meer lezen en leren?
Is een middagdutje doen bij burn-out wel zo verstandig?
Als je deze eerste stappen bij burn-out herstel overslaat, herstel je niet…
Help, heb ik een burn-out? Download de burn-out checklist gratis
Goudje Haadsma
Coach en eigenaar Run Free Groningen
Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Regelmatig schrijft ze blogs of neemt ze podcasts op over mentale gezondheid, vertelt ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Lees hier meer over Goudje en hier meer over individuele coaching. of neem direct contact met haar op voor een kennismaking.