Je partner heeft een burn-out, wat nu?
Als je partner (of vriend(in) of collega) burn-out* klachten heeft, dan heeft dat ook een enorme impact op jou. Het is moeilijk, pijnlijk en verdrietig om iemand waarvan je veel houdt te zien worstelen met burn-out. Je partner ligt letterlijk in de kreukels en is slechts een schim van wie die was, dankzij de burn-out klachten. Je voelt je machteloos, omdat het voelt alsof je niets kunt doen. Je voelt je gestrest, omdat er ineens ook veel op jou af komt. Je weet niet goed wat je wel en niet kunt doen en zeggen. Je wilt graag advies geven, want je denkt best te weten wat goed is, maar je merkt dat er niks met je advies wordt gedaan of dat het simpelweg niet aan lijkt te komen. Bovendien verandert je relatie, al is het maar tijdelijk. Jij wordt ineens naast geliefde, ook verzorger en hoofd van bijvoorbeeld het huishouden. Er komt veel op je af.
Heeft jouw partner/collega/broer/zus/vriend(in) een burn-out? Het kan maar zo zijn dat je hem of haar amper herkent en niets meer begrijpt van hem of haar. Het is belangrijk om hier zo goed als mogelijk mee om te gaan en dat kan best spannend zijn.
*Of andere mentale klachten.
Wat kun je doen om als iemand in je naaste omgeving een burn-out heeft?
1. Leer meer over burn-out
Lees jezelf in. Iemand die net thuis komt te zitten of net opgebrand is, weet zelf vaak ook niet wat hem of haar overkomt. Een burn-out is vaak meer dan alleen ‘een beetje moe zijn’ en toe zijn aan vakantie. In deze gids lees je bijvoorbeeld alles over burn-out, dit e-book is uiteraard ook heel geschikt voor de partner met burn-out.
Daarnaast is het ook goed om naar je partner te luisteren. Laat je partner en diens ervaring leidend zijn, voor zover dat mogelijk is.
2. Laat van je horen.
Laat weten dat je er bent. Zet je deur wagenwijd open, en herhaal dit meer dan eens. Voor je partner of je naaste met burn-out kan het ontzettend lastig zijn om hulp te vragen en te accepteren, terwijl jij waarschijnlijk graag wilt helpen. Zet de persoon met burn-out centraal en geef je partner de regie.
3. Hulp en advies
Jij wilt waarschijnlijk graag helpen. Het is ook voor jou pijnlijk en stressvol dat je geliefde verdrietig en opgebrand is. Wellicht heb je zelf allemaal ideeën over hoe jij dat zelf zou aanpakken.
Maar:
Continue ongevraagd advies geven, is dus echt uit den boze. Dit kan vervelend, drukkend en kleinerend op de ander werken.
Vraag liever: wat heb je nodig: Praktische oplossingen of een luisterend oor?
Praktische hulp aanbieden is vaak een fijnere manier voor jullie beiden om toch iets te kunnen betekenen. Doe boodschappen, doe de was en kook.
4. Heb geduld
Een burn-out kan heel lang duren. Als iemand lange tijd fysieke en mentaal roofbouw heeft gepleegd, duurt het herstel ook lang. De persoon met burn-out kan zelf ook niet inschatten hoe lang het nog gaat duren en wil waarschijnlijk niets liever dan zich zo snel mogelijk weer ‘normaal’ zijn. Pushen werkt averechts en zorgt ervoor dat iemand zich onbegrepen voelt. Het zorgt voor stress en kan zelfs leiden tot isolatie.
5. Denk om je eigen grenzen
Ook jij voelt je rot, deze burn-out drukt ook zwaar op jou. Jij bent wellicht ook verdrietig, omdat je je geliefde (tijdelijk) moet missen. Hoewel het super fijn is om er te zijn voor de ander, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en je af en toe terug te trekken. Durf dus ook nee te zeggen en aan te blijven voelen wat nog goed voelt. Vraag zelf ook hulp waar nodig. En praat over je eigen ervaringen en je gevoel.
4. Accepteer en omarm de ‘nieuwe’ persoon na de burn-out.
Iemand die herstellende is van een burn-out en weer aan het opkrabbelen is, zal gaan veranderen in gedrag. Dit is goed! Het kan goed zijn dat de people-pleaser ineens vaker nee zegt, zijn of haar grenzen gaat aangeven. Accepteer dit. Zeker in het begin is dit voor iedereen wennen. Weet dat je partner met burn-out leert gezondere keuzes te maken die beter bij hem of haar passen.
En er valt nog veel meer te doen:
21 maart 2023 om 19:30 organiseer ik, Goudje Haadsma -burn-out coach en psycholoog-, een online bijeenkomst, speciaal voor partners. In 1,5 uur tijd ga ik je zoveel mogelijk vertellen over burn-out, maar ook over wat jij wel kunt betekenen. En vooruit: ook wat je beter niet kunt doen. In de heb je alle ruimte om ook je eigen vragen en onzekerheden (anoniem!) te delen. Het doel is dat je je na de masterclass minder alleen en minder machteloos voelt. Zodat je er kan zijn voor je partner, zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen, want niemand is er bij gebaat als ook jij stress-, burn-out of mentale klachten krijgt.
Na deze bijeenkomst:
- Voel je je minder machteloos, omdat je veel informatie hebt
- En omdat je veel beter weet wat je wel kunt doen en zeggen
- En wat je beter niet kunt doen en zeggen.
- Je voelt je daarnaast minder alleen in dit proces
- En heb je antwoord op alle vragen waar je mee rond loopt.
- Je kunt je partner echt helpen.
Meld je hier aan voor slechts 35,-