Streef je altijd naar het volmaakte? Is het nooit goed genoeg en Nooit af? Ben je nooit helemaal tevreden met je eindresultaat? Met jezelf of je uiterlijk? Ga je net zo lang maken, werken, onderzoeken, nadenken, schrijven, veranderen tot je eindproduct of werk goed is? En is het dan eigenlijk nog steeds niet helemaal goed genoeg? Vergelijk je jezelf continue met anderen?

Je mag jezelf dan wel een perfectionist noemen. Dit hierboven klinkt best vermoeiend toch? En ook onhaalbaar, tijdrovend en onzeker.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is vaak een vorm van onzekerheid en meestal best onhandig. Perfectie is een nogal subjectief begrip en wat jij perfect of volmaakt vindt, vind een ander misschien helemaal nog niet goed genoeg. En andersom. Veel mensen die bij Run Free Groningen komen om te werken aan het herstel van hun burn-out, hebben een bepaalde mate van perfectionisme: ze zijn nooit tevreden met wat ze afleveren of doen, wie ze zijn, zowel op het gebied van werk als privé: het kan altijd beter. Vaak steken ze veel energie in hun taken, maar blijven ze zich onzeker voelen en hebben ze het gevoel door de mand te gaan vallen, te falen. Zelf heb ik hier ook lange tijd last van gehad en nog steeds wel: als ik vroeger een telefoontje moest plegen naar een onbekende of toekomstige opdrachtgever zat ik uren van alles te onderzoeken, te bedenken wat ik zou zeggen en me voor te bereiden op alle mogelijke (doem) scenario’s van het telefoongesprek. Mijn manager noemde me een perfectionist en ik keek haar raar aan. Ik? Ik met mijn slordige huis en mijn middelmatige scores tijdens mijn studie? Maar ze had gelijk: en dat perfectionisme verlamde me. Al dat onderzoeken, nadenken en verbeteren deed ik omdat ik onzeker was  en bang was dat ik voor gek zou staan, dat ik zou falen.

Een bepaalde mate van perfectionisme is natuurlijk helemaal niet verkeerd, want het betekent ook dat je grondig te werk gaat en dat je iets graag goed wil doen en ook zal doen. Heb je er echter wel last van? Misschien heb je dan iets aan deze tips:

En wat kun je doen?

Perfectie is subjectief 

Wat jij slecht vindt, vindt iemand anders misschien al perfect. Dit is ook meteen de reden dat je, als je bijvoorbeeld iets inlevert of je werk aan iemand anders laat zien, niet bij voorbaat al hoeft te vertellen dat ‘het nog niet af is’ of nog maar een ‘concept’ is.

Neem even afstand 

Je eigen werk ligt onder je eigen vergrootglas, jij ziet dus elk detail en dus ook elke mogelijke fout. Probeer het even weg te leggen, afstand te nemen en met andere ogen te kijken. Wat zou je zien als leek, wat is de eerste indruk? Klopt het grote plaatje?

Hou het einddoel in het oog

Ga eens na hoeveel tijd of energie iets mag kosten? Die telefoontjes van mij kostten soms een uur van mijn tijd (en vooral energie), maar liepen meestal anders dan verwacht (en veel relaxter dan ik van tevoren bedacht) of de telefoon werd helemaal niet opgenomen! Tevens was het doel vaak alleen maar om een afspraak te maken of een vraag te stellen. Overweeg altijd wat de kosten en baten zijn van je project en de tijd die je erin steekt.

Omarm het leerproces en leer!

Toen ik deze website lanceerde, was die nog lang niet perfect (en dat is ie nog steeds niet). Toch staat hij online en werkt alles prima: jij leest hier nu dit blog, je kunt contact met me opnemen en je zelfs direct inschrijven voor een intake. In het begin was het vooral trial en error, wat werkt wel en wat niet? Dit was leerzaam. Had ik een perfecte website willen maken, dan was ik nog steeds niet klaar en had ik niet geweten wat ik nu allemaal weel. Het kan dus heel goed zijn om gewoon te beginnen en te leren van het proces.

Je weet en kunt nu eenmaal niet alles (perfect)

Hoe behandel je anderen? Vind je het erg als jouw vrienden of familie niet alles weet of kan? Waarschijnlijk niet! Wees dus wat minder hard voor jezelf en zet af en toe alvast de eerste stap ook al is nog niet alles perfect.

Lach

Geef toe: om sommige fouten kun je later keihard lachen. Doe dat dan ook vooral! Het verlicht en zorgt ervoor dat je minder verkrampt met situaties om gaat.

En de allerbelangrijkste: Je bent al goed genoeg

Je identiteit hangt niet af van wat je presteert of doet. Je bent een goed mens, ook al maak je soms een foutje. Je vrienden en familie houden van je omdat jij bent wie je bent en niet om het werk dat je aflevert of het aantal volgers dat je hebt of de tienen die je haalt tijdens je studie of de auto die je rijdt of de tijd die je tijdens een wedstrijd hebt gelopen.

Voor mij zelf is dit nog altijd een proces en dat zal altijd wel zo blijven. Toch zie ik zoveel mensen die hier enorm mee worstelen, zich lam laten leggen door hun eigen onzekerheden en overtuigingen. Heb jezelf tips of wil je hier iets over kwijt? Laat het hieronder weten of stuur me een   berichtje!

‘You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.’- Zig Zagler

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)