Burn-out komt heel veel voor, als je er zelf niet meer te maken hebt, dan ken je vast wel iemand die dat wel heeft. Ruim 17% van werknemers ervaart burn-out klachten.
Toch merk ik ook om me heen dat er nog veel onduidelijk is over burn-out en dat snap ik best: burn-out symptomen en klachten zijn vaak vaag en ongrijpbaar. Toch denk ik dat het belangrijk is, om hier meer over te weten. Dus lees dit artikel voor jezelf: wellicht om burn-out te voorkomen en om hier goed van te herstellen. Maar ook voor anderen: zo kun je helpen en begrijp je beter waar iemand met een burn-out doorheen gaat.
Daarom vroeg ik jullie om vragen op te sturen over dit onderwerp. Ik kreeg veel reacties (Dank!!) en ik probeer ze daarom te bundelen en er zo volledig en goed mogelijk antwoord op te geven. Volgende week komt deel 2! Disclaimer: over sommige onderwerpen zal ik nog een volledig blog schrijven, want dan schiet een alinea gewoon te kort.
Wanneer moet je in actie komen om burn-out te voorkomen?
Oftewel: wanneer is genoeg, genoeg? Ik zie in de praktijk vaak mensen die zeggen: “toen kreeg ik een burn-out.” In werkelijkheid heb je niet ‘ineens’ een burn-out, maar vaak heb je hier (ongemerkt) al maanden of jaren naartoe gewerkt. Door vaak en ver over je grenzen te gaan. Hoe kun je nu voorkomen dat je echt te ver gaat en uitvalt met een burn-out?
Luister naar je lichaam! Geeft het allerlei dingen aan waarvan je weet en voelt dat het niet klopt? Onderzoek het, ga naar de dokter, praat erover, sta erbij stil en kom daarna in actie. Negeer het niet. Voel je je niet meer jezelf? Haal je geen plezier meer uit dingen waar je normaal wel plezier uit haalde, voel je je incompetent? Belemmert stress of de gevolgen daarvan je dagelijkse functioneren? Kom in actie, liever te vroeg dan te laat. Een belangrijke toevoeging: het kan heel goed zijn dat je niet weet waar je op moet letten, zorg er dus voor dat je informatie verzamelt.
Lees hier meer over de signalen van burn-out en leer hier wat fysieke uitingen van stress zijn.
Hoe vind ik meer rust?
Deze vraag werd me een paar keer gesteld. Aangevuld met bijvoorbeeld: “mijn hoofd zit heel vol/ik ervaar veel stress/ik heb het heel druk.” Rust vinden lukt dan niet altijd meer. Dit zijn signalen dat je wel rust nodig hebt, dat je lichaam behoefte heeft aan rust. Neem dit signaal serieus! Probeer echt actief rust in te bouwen: neem pauzes, weekenden, vakanties. Kom in beweging, maak je hoofd leeg door sport of bijvoorbeeld een creatieve activiteit. Soms voel je je dan heel opgejaagd, maar daar moet je echt doorheen. Nogmaals: neem jezelf serieus, gun jezelf rust en ruimte. Zo voorkom je namelijk dat het echt niet meer lukt om rust te vinden en zo voorkom je een burn-out!
In dit blog lees je hier meer over hoe je van dat gejaagde gevoel af komt!
Hoe begin ik met bewegen na of tijdens burn-out?
Zoals je weet ‘hamer’ ik altijd op het belang van bewegen bij burn-out (en bij depressie, stress en angst). Waarom? Door rustig te bewegen, reduceer je stress. Je bent zelf actief aan het werk. Zo werk je aan je fysieke kracht en conditie. Je krijgt weer vertrouwen in je lichaam en in jezelf. Ik ben ervan overtuigd dat je een burn-out niet oplost door enkel en alleen uit te rusten.
Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is! Het kan best eng zijn om weer te gaan bewegen en bovendien: waar begin je? Een paar tips: begin bij het begin. Klinkt logisch, maar ga jezelf geen enorme doelen opleggen. Jouw begin is misschien wel een klein stukje wandelen in je hardloopschoenen, helemaal goed! Blijf dus weg bij prestatie doelen en luister naar je lichaam. Voel je je fysiek echt heel moe? Misschien is het dan beter om een andere dag te gaan. Voel je veel angst? Besef je dan dat dat alleen maar angst is en neem bijvoorbeeld iemand mee. Let op je ademhaling: blijf rustig ademhalen en ontspan je schouders. Lukt dit niet meer? Ga dan even wandelen. Loop in een vertrouwde buurt. En echt, nogmaals: hou op met jezelf allerlei prestatiedoelen op te leggen. Een burn-out is grillig, bewegen bij burn-out dus ook. De ene week gaat het wellicht super goed en een week later is wandelen al te veel. Geef het dus tijd!
Stel jezelf andere doelen en redenen dan prestatie of competitie: meer rust in je hoofd, je beter voelen door hardlopen, een goede reden om naar buiten te gaan, opwarmen, een sociaal moment, etc.
Een laatste belangrijke tip: zoek hier goede begeleiding bij. De stap om dit zelf te doen, is heel groot. Je wilt gevoelens van falen echt voorkomen!
Lees ook dit blog eens over beginnen met hardlopen. En hier vind je nog meer informatie over waarom bewegen bij burn-out zo belangrijk is.
Binnenkort komen er verschillende online mogelijkheden om in beweging te komen, met begeleiding van mij :). Voor nu kun je ook de gratis Stress Free training downloaden, waarin een stukje uitleg over ontspannen hardlopen is meegenomen. Onder aan dit blog kun je die vinden!
Moet ik stoppen met werken bij burn-out (klachten)?
Vanaf hier kan ik hier niet over oordelen, maar ik kan er wel dit over zeggen: luister naar je lichaam, doe wst goed voelt. Maar sta hier wel echt bij stil, pak je ruimte en je tijd.
Je hoeft overigens ook niet pas hulp bij je burn-out (klachten) te zoeken als je bent uitgevallen. Juist niet!
Tot slot: vaak wordt gedacht dat een burn-out ALTIJD werk gerelateerd is, maar niet is minder waar. Er kunnen tal van oorzaken zijn voor burn-out zijn.
Hoe kan je uitleggen/duidelijk maken hoe burn-out voelt, zodat mensen in je omgeving je begrijpen?
Een goeie, maar moeilijke vraag. Vaak weet je namelijk zelf helemaal niet hoe het met je gaat, wat je overkomt of hoe je je voelt. Mijn adviezen zouden zijn: blijf bij jezelf, leg uit hoe je je voelt. Weet ook: je bent niet iedereen een verklaring schuldig, denk dus na over wie je wat wilt vertellen. Het vergt een bepaalde kwetsbaarheid van je, maar dat hoeft echt niet bij iedereen. Weet ook: niet iedereen zal je begrijpen en dat is ok. Het kan enorm veel energie kosten om aan iedereen uit te leggen hoe je je voelt, ga dus spaarzaam met deze energie om.
Krijg je veel onbegrip? Deel dan bijvoorbeeld dit blog, of een van mijn andere blogs over burn-out, met de persoon die belangrijk voor je is. Zo hoef je zelf minder uit te leggen.
Volgende week ga ik onder andere verder in op de volgende vragen over burn-out:
- Wat is het verschil tussen bore-out en burn-out en hoe voorkom je een bore-out na je burn-out?
- Hoe weet je dat je volledig hersteld bent?
- Ben je na je burn-out gevoeliger?
Heb je naar aanleiding hiervan nog meer vragen? Stel ze gerust, happy to help!
Herken je veel symptomen en weet je niet wat je ermee aan moet, heb je hulp nodig of heb je persoonlijk vragen? Neem dan contact op, of plan een intake in.
Ik ben Goudje, coach bij Run Free Groningen en tevens de eigenaar. In mijn blogs en artikelen wil ik jou inspireren, motiveren en inspireren om je mentale en fysieke gezondheid serieus te nemen. Wil je actief aan de slag met jou burn-out, stress, depressie en/of angstklachten? Bekijk dan onze unieke, actieve methode en ons team. Of plan direct een vrijblijvende en gratis intake. ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.’