Een belangrijk onderdeel van herstellen na burn-out is: re-integreren in je werk. En dat kan best uitdagend zijn. Want hoewel het lijkt alsof je gewoon weer naar je werk gaat, komt er best veel bij kijken en kan re-integreren je herstel van burn-out maken of breken. In dit blog lees je hoe je het re-integratie proces succesvol doorloopt.

In dit blog spreken we over re-integreren in werk na burn-out, dit is het meest voorkomend. Wellicht studeer jij of heb je geen werk, lees dan toch even verder, er staan ook voor jou waardevolle tips tussen!

Tips:

Ga niet te snel weer aan het werk

Je bent waarschijnlijk in deze burn-out terecht gekomen, omdat je te veel en te snel wilde, altijd maar doorging en over al je grenzen heen bent gegaan. Ik hoop dat je inmiddels, al dan niet met professionele hulp, hebt geleerd waar je grenzen liggen en dat je beter naar je lichaam en je gevoel kunt luisteren. Ga niet te snel weer aan het werk, omdat je vindt of denkt dat dit moet. Of omdat je leidinggevende dit van je eist. Jij bent leidend, heb je meer tijd nodig? Neem dan meer tijd. Als je aan de start van je re-integratie proces al te snel wilt, dan ga je al de mist in voordat je bent begonnen.

Op de vraag ‘wanneer weet je dat je weer klaar bent om aan het werk te gaan?‘ Kan ik alleen maar zeggen: voel het aan. Sommige mensen merken dat ze zich thuis beginnen te vervelen, dat ze weer wat uitdaging of zingeving nodig hebben. Anderen zijn fysiek al best ver hersteld, maar blijven de werkvloer eng vinden. Onderzoek bij je zelf wat angst is (faal angst, of een andere angst voor het werk) en wat je daadwerkelijk voelt onder die angst. Weet ook: voor (bijna) iedereen is het super spannend om die eerste stappen naar werk weer te zetten!

Nuance: ik weet dat bovenstaand een lastig advies is. Je wilt waarschijnlijk graag weer, je bent loyaal aan je baas en je vindt het moeilijk om aan te voelen wanneer de tijd rijp is. Probeer daarom voor jezelf (wellicht samen met je psycholoog of coach en/of je leidinggevende) waarom je weer aan het werk wilt. Of waarom je er nog niet klaar voor bent. Nog een nuance: je mag er na een paar uurtjes best achter komen dat je er toch nog niet klaar voor bent, dat is niet falen, dat is experimenteren. Geef jezelf die ruimte.

Jij en je leidinggevende: praat, werk samen en maak afspraken

Goede communicatie is erg belangrijk. Ik wens je daarom een leidinggevende toe met wie je het goed kunt vinden, die je vertrouwt en die begrip heeft voor jou situatie. Praat geregeld met elkaar, dit hoeft niet altijd een formeel gesprek te zijn, maar dit kan ook een appje of mailtje zijn. Weet dat de leidinggevende niet in jou hoofd kan kijken en je kunt ook niet verwachten dat zij/hij jou precies aan voelt. Probeer dus goed je grenzen aan te geven.

Werk samen aan je re-integratie, zo hebben jullie een gedeelde verantwoordelijkheid en kun je samen regelmatig evalueren en bijschaven. Zo sta je er niet alleen voor.

Maak afspraken: over hoe je communiceert (appen, belafspraken, koffie drinken, etc.). Over je re-integratie plannen. Over communicatie naar je collega’s over jouw re-integratie en burn-out. Over je eerste werkdag. Over alles waar jij mee te maken krijgt. Zo heb jij kaders en kun je makkelijker terug vallen op de gemaakte afspraken.

Maak een plan, maar wijk af waar en wanneer nodig

Maak, samen met je bedrijfsarts en je leidinggevende, een re-integratie plan. Dit plan moet goed voelen voor jou, jij bent hierin leidend. Denk na over uren opbouw, maar ook over taken en verantwoordelijkheden. Wat zou je graag willen en kunnen? Welke verantwoordelijkheden wil je wel en welke vooral nog niet? Hoeveel uur wil je werken en hoe zie je dat voor je? De één vindt het fijn om een paar uur te verspreiden over verschillende dagen, terwijl de ander wil beginnen met één uurtje per week.

Bij het maken van dit re-integratie plan is het heel erg belangrijk om realistisch te zijn: mijn ervaring is dat mensen met burn-out vaak veel te veel willen en denken te kunnen. Maar een uurtje werken, bestaat niet alleen uit een uurtje achter de pc zitten: je moet op een bepaalde tijd opstaan, weer eens ergens op tijd zijn, wellicht vindt je het heel spannend, misschien ga je voor het eerst weer eens auto rijden of slaap je de nacht van te voren heel slecht. Geen zaken om bang voor te zijn, maar wel zaken om rekening mee te houden.

En je hoeft dit plan nog niet van a tot z te hebben uitgedacht, begin eerst eens met de eerste maand.

Tot slot: je mag te allen tijde van dit plan afwijken, het is een leidraad voor je re-integratie na burn-out. Je weet aan de voorkant simpelweg niet wat je allemaal tegen gaat komen.

Re-integreren na burn-out is experimenteren en leren

Als burn-out coach hoor ik mensen vaak praten over terugvallen, falen en teleurstellingen. En die hakken erin, want ze kosten veel energie en stress. Heel logisch, maar je vergeet dan even dat je aan het herstellen bent! Je hoeft nog niet 100% mee te draaien. Je hebt bij re-integratie weer te maken met allerlei prikkels, keuzes en verwachtingen waar je je een tijd voor hebt afgesloten, niet voor niets. Wat ik ook vaak zie is dat mensen zichzelf ineens weer met alle ‘gezonde’ collega’s gaat vergelijken, in plaats van kijken waar ze vandaan komen, namelijk uit een diep dal veroorzaakt door burn-out.

Wat ik maar wil zeggen: experimenteer en leer. Val, leer en ga weer staan. En kijk eerlijk naar je proces: je herstelt wel weer van je set back en vaak veel sneller dan aan het begin van de burn-out, mits je er voor kiest om te leren en weer op te staan.

Evalueer veel en vaak

Als het eenmaal wat beter gaat, is er een kans dat je weer in de ratrace bent gestapt en in de waan van de dag mee draait. Evalueren schiet er dan nog wel eens bij in, maar dat is een onmisbaar onderdeel van je re-integratietraject. Evalueer minimaal eens per week met jezelf, check gewoon even in:

Wat gaat er goed? Waar zitten verbeter punten? Hoe voel je je?

En doe dit ook met je leidinggevende. Ook dit hoeft niet altijd in een formele setting, maar het is, zoals hierboven al gezegd, enorm belangrijk om in gesprek te blijven. Zo kun je samen een vinger aan de pols houden en bijschaven waar en wanneer nodig.

Bewaak je grenzen!

Als het goed is, heb je inmiddels geleerd waar je grenzen liggen (zo niet: ga dat leren!!). Nu wordt het tijd om je geleerde lessen in de praktijk te brengen. Dat ga je, als het aan mij ligt, heel duidelijk en bijna gekunsteld doen. Wil een collega iets van je en jij voelt direct dat je dat niet wilt? Zeg nee. Je bent niemand een verontschuldiging of uitleg verschuldigd. Heb je afgesproken dat je twee uur gaat werken? Dan laat je na die twee uur alles uit je handen vallen, pak je je tas en loop je naar buiten. Geen koffie, geen extra taken, je gaat naar huis. (Wil je eerder weg, dan mag dat altijd!) Ik ben hier heel streng in, omdat jij nu de kans hebt om te laten zien dat je niet meer de oude bent, maar een verbeterde versie van jezelf, namelijk een versie die voor zichzelf op komt. Kunnen je collega’s daar alvast aan wennen. Daarnaast is dit ook het moment om dit voor jezelf te oefenen, doe je dat nu niet, dan wordt het best heel lastig om dit later alsnog te gaan doen. En als je later merkt dat je toch over je grens heen bent gegaan: niet erg, onthoud dat je aan het leren bent! Vallen, leren en weer opstaan 😊.

Luister deze podcast eens over grenzen bewaken (Opent in nieuw tabblad)

De eerste werkdagen

Sommige mensen hebben ontzettend veel zin in hun werkdag, anderen vinden het super spannend. In beide gevallen: houd er rekening mee dat het pittig kan worden. Zoals eerder gezegd: je moet weer ergens op tijd aanwezig zijn, je gaat weer allemaal mensen zien, het is wellicht allemaal heel spannend, je krijgt weer veel prikkels. Allemaal dingen die je niet gewend bent, dat kost energie. Als die eerste werkdagen wat tegenvallen, wees dan niet direct ontmoedigd, dit hoort er gewoon bij!

Duurzaam aan het werk blijven

Er komt een moment dat werken weer als iets normaals voelt, misschien ben je dan weer volledig aan het werk, misschien is dat al eerder. Fijn! Maar nu is het natuurlijk wel belangrijk dat je jezelf blijft checken. Dat kun je, want dat heb je geleerd. Blijf evalueren, met jezelf en eventueel met je leidinggevende of collega’s. Blijf dingen doen die goed zijn voor jou. Blijf voelen. Merk je dat je weer signalen van burn-out vertoont, dat je minder goed voor jezelf zorgt of dat je vaak stress hebt. Trap dan even op de rem, bouw wat rust in en ga pas als je weer uitgerust bent op zoek naar oplossingen.

Hulp bij burn-out én re-integratie

In bovenstaande tekst ga ik ervan uit dat je hulp hebt bij je herstel na burn-out. Heb je dit niet? Overweeg dit dan serieus. Je kunt uiteraard bij mij terecht. Woon je in (de omgeving van) Groningen, dan kun je terecht voor 1 op 1 coaching. In deze coaching schenk ik ook uitgebreide aandacht aan re-integratie, want dit hoort nu eenmaal bij herstellen van burn-out. Hier vind je alle informatie. Liever laagdrempelige online hulp?  Bekijk dan mijn online cursus: Break Free – in tien weken meer rust, balans en ruimte.

Ben je leidinggevende of werkgever? Lees dan eens dit blog, want ook jij kunt veel doen om je werknemer goed te begeleiden in het re-integratie proces na burn-out. Zeer binnenkort start ik met een online training over dit onderwerp, speciaal voor leidinggevenden en werkgevers. Heb je interesse? Stuur me dan een bericht via: goudje@runfreegroningen.nl

9 + 15 =

burn-out herstel

Podcast: dé 5 stappen naar burn-out herstel

Herstellen van burn-out? Hoe dan?!?

In deze podcast krijg je duidelijkheid over welke stappen je moet nemen om je herstel te bespoedigen.

Bedankt! Check ook je spambox :)