Eens in de zoveel tijd komt er weer een onderzoek of bericht in de media waarin aandacht wordt gegeven aan de wildgroei aan (burn-out) coach. Ja, ‘coach’ is geen beschermd beroep en ja, iedereen kan dus een bordje naast de voordeur hangen met het woord ‘coach’ erop, opleiding of geen opleiding. Is dit problematisch, zorgelijk of zelfs gevaarlijk? Ja, maar er zitten ook voordelen aan: de keuze is reuze. Hieronder help ik je door de bomen het bos weer te zien.
Ook ik vind dat er een wildgroei is en ‘erger’ me soms aan het gemak waarop er soms over mijn vak wordt gedacht: ‘Ik heb dit en dit ervaren en nu kan ik andere mensen daarmee helpen.’ Naast een wildgroei aan coaches is er ook een wildgroei aan coachopleidingen, wat tot gevolg heeft dat een opleiding of certificaat niet altijd veel zegt. Er zijn een boel slechte coaches, maar gelukkig zijn er ook een hele hoop goeie coaches.
En: er zijn ook een heleboel coaches die wel of niet bij jou als ‘coachee’ passen. Ik geloof oprecht dat ik kamp ‘goeie coach’ pas, maar dat wil niet zeggen dat ik iedereen even goed kan helpen.
Hoe vind je dan een goeie coach, die ook nog eens goed bij jou en je vraagstuk past?
Een paar suggesties om een gefundeerde keuze te maken voor jezelf.
Wat is je vraag?
Voordat je aan de spreekwoordelijke bel trekt, bedenk eerst bij jezelf waar je graag bij geholpen wilt worden. Bespreek dit met mensen om je heen: je partner, vrienden of collega’s. Betrek ook je huisarts hierbij, als het gaat om klachten die je echt belemmeren in je functioneren (denk aan: stress, depressie, angst, andere lichamelijke klachten).
Je hoeft nog niet te beslissen HOE je geholpen wilt worden, maar wel waarom. Probeer dit helder te krijgen.
Doe onderzoek naar verschillende coaches
Ken je mensen om je heen met soortgelijke klachten of (hulp)vragen? Vraag eens wat zij gedaan hebben om te herstellen. Informeer bij je huisarts. Google naar coaches en methoden. Check reviews.
Bezoek dan websites en kijk naar wat de betreffende coach te vertellen heeft, bekijk wat voor opleiding hij of zij heeft, wat voor diensten en methoden ze gebruiken. Check bij jezelf: Past hij/zij bij jou, voelt dit goed? Bespreek het eventueel met vrienden en naasten. Maak dan een vrijblijvende afspraak.
Hou steeds in de gaten waarom je iets doet: krijg je jeuk van alles wat maar met mindfulness te maken heeft, maar heb je gehoord dat dit hip en happening is? Wellicht is het dan geen goed idee om naar een mindfulness coach te gaan. Iets nieuws proberen, kan natuurlijk niet perse kwaad, maar blijf ‘controleren’ bij jezelf hoe het voelt. Lijkt het je niks om één op één in een kantoortje te zitten, dan zijn er tal van andere coachmethoden die wellicht wel bij je passen: wandel coaching, running therapie, coaching met paarden, etc. Het voordeel aan die ‘wildgroei’ is: je hebt ongelooflijk veel keuze, dus er zit vast en zeker iets voor je bij dat bij je past.
De intake
Bij de meeste coaches ga je eerst op intake: een vrijblijvend gesprek om te kijken of er een ‘klik’ is. Onthoud: je zit dus nog nergens aan vast.
Bedenk je van te voren wat je graag wilt vertellen, maar vooral wat je wilt weten van de coach en zijn of haar methode. Schrijf dit desnoods op voor jezelf.
Check tijdens het gesprek hoe je je voelt bij de persoon in kwestie. Komt zijn of haar verhaal overeen met de website? Voel je een klik? Heb je het gevoel dat hij of zij je kan helpen de komende periode? Voel je je op je gemak bij hem of haar? Word je gehoord en gezien?
Allemaal vragen die je jezelf mag stellen.
Vraag na het gesprek om bedenktijd. Slaap er rustig een nachtje (of meer) over, bespreek je ervaring weer met je naasten. (Belangrijk: denk er even aan dat een coach traject in geval van burn-out, stress, depressie, etc. soms kan worden vergoed door je werkgever, bespreek dit dus ook op je werk!).
Tijdens het traject
Mooi, je hebt een keuze gemaakt en voelt je daar goed bij. De sessies helpen jou en je ervaart dat het beter gaat met je.
Blijf ook tijdens het traject met jezelf evalueren: helpt dit mij nog steeds? Gaan we de goede kant op? Dit kan echt heel lastig zijn. Een voorbeeld hierbij bij burn-out: het herstellen hiervan is heel grimmig, het kan dus zijn dat je je de ene week prima voelt en de andere week weer in een terugval lijkt te zijn gezakt. Ligt dit aan de coach of ligt dit aan de burn-out?
Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: jij bent de baas over jouw traject en over jouw leven. Voelt iets niet (meer) goed, maak het bespreekbaar met je coach. Stuur bij waar nodig, of als je echt een verkeerde keuze hebt gemaakt: stop. En zoek iemand anders, want nogmaals: er is heus iemand die jou wel kan helpen. Het kan overigens ook zijn dat je op een gegeven moment uitgeleerd bent bij je coach.
Dit is natuurlijk geen waterdichte methode, want wie weet tref jij nu net een coach die niet goed is in zijn of haar vak, maar wel in marketing. Mijn boodschap is vooral: laat je niet ontmoedigen door de media, wees je bewust van je keuzes en betrek hier anderen bij. Misschien past een traject via de reguliere GGZ beter bij jou en dat is ook helemaal goed.
Hoe ik dit doe:
Na het schrijven van dit stuk, besef ik me dat ik dit stuk misschien nog meer schrijf uit mijn ervaring als ‘coachee’ dan als coach. Zelf heb ik ook meer dan eens hulp gezocht en verbaasde me dan over hoeveel aanbod er is. Dit kan best overweldigend zijn. Bovenstaande stappen nam ik allemaal. Het is me gelukkig nooit overkomen dat ik ‘verkeerd’ heb gekozen, maar dit komt deels doordat ik het proces voordat ik iemand om hulp vraag heel serieus neem: wat is mijn hulpvraag, wat past er bij mij op dit moment, wat zijn de ervaringen uit mijn omgeving en wat verwacht ik van een coach of psycholoog. Neem de tijd voor dit proces en ga niet akkoord met de eerste de beste. Staar je niet blind op titels (de hoeveelheid aan opleidingen zegt lang niet altijd iets) en kosten (de duurste is niet altijd de beste, de goedkoopste niet altijd de slechtste). Plan eventueel verschillende intakes met verschillende coaches in, vergelijk en overweeg.
Hopelijk heb je hier iets aan bij het zoeken naar een geschikte coach voor jou en je situatie.
Bij mij een intake in plannen kan natuurlijk ook: Neem hier contact met me op
Vond je dit interessant? Lees dan ook dit:
Dit kun je beter niet zeggen tegen iemand met een depressie
Wauw, opnieuw hartelijk dank!